Belysning på kontoret

Det er bevist, at naturlig belysning har en positiv virkning på mennesker, og det er derfor af vigtighed, at der kommer naturligt lys ind på din arbejdsplads. Du sidder på kontoret de fleste af dagens timer, og indeklimaet påvirkes af den mængde af dagslys, der er tilgængelig.

Dagslyset kan kombineres med kunstig belysning i loft, vægge og standerlamper. Ved dit arbejdsbord kan det være en god idé, at have punktbelysning, så det er koncentreret omkring dit arbejdsrum.

 

Skab en god belysning på din arbejdsplads med LED spots og pærer for et optimalt lys.

Krav til belysning på arbejdspladsen

Fra arbejdsrummet skal der være udsyn til de omkringliggende omgivelser gennem vinduer. Her må lyset ikke blænde, generere varme eller reflekser.

  • Kunstbelysning - punktbelysning og almen belysning skal være flimmerfri

  • Alle lyskilder skal vedligeholdes og rengøres, da de ellers ikke kan give optimalt lys

  • Der skal være afskærmning på alle vinduer, så det er muligt at dæmpe det dagslys, som falder ind, og påvirker computerskærmen

God råd til belysning

  • Placer arbejdsborde tæt på vinduerne, så dagslyset kommer ind fra siden og udnyttes bedst muligt

  • En fleksibel arbejdslampe, der kan indstilles, giver mulighed for at imødekomme forskellige behov

  • Vær opmærksom på om du skal flytte din skærm, hvis der reflekteres sollys eller kunstlys ind i skærmen

  • Du kan undgå spejlinger i de blanke overflader, ved at placere arbejdslampen, så lyset kommer ind fra siden i øjenhøjde 

Når du indretter med belysning

Når du skal indrette et kontor, skal der indtænkes belysning i alle lokaler. Først og fremmest er det fordelagtigt at begrænse varmeudledning, altså vælge energibesparende lyskilder og/eller med automatisk styring.

I større lokaler, kan du zoneopdele belysningen, så belysningen kan tændes og slukkes i forskellige dele af lokalet.

Det er bedst for arbejdsmiljøet, når arbejdslamperne har asymmetrisk lysfordeling, hvor lyset sendes skråt ud til siden. Når der indstilles loftarmaturer, er direkte/indirekte belysning bedst, hvor størstedelen af lyset bliver sendt nedad og mindre opad.

forebyggelse af museskade og musearm