Brug munden og hold hænderne i ro

Av for helvede! Smerten breder sig op igennem højre underarm. Det startede med lidt svie i håndleddet. Nu føles hvert eneste slag på tastaturet som en kniv, der borer sig ind mellem scenerne i underarmen. Det er anden dag på mit nye arbejde, og vi har travlt. Så travlt, at jeg begynder at skrive med venstre hånd, udelukkende fordi den højre nu er reduceret til en smertende grønsag. Jeg er ellers en rask ung mand på 23 år. Jeg dyrker sport, studerer statskundskab, og har nu fået et studiejob som bare skal passes – koste hvad det vil. 

Kan ikke skære en skive rugbrød

Et par dage passerer, og jeg arbejder videre indtil den samme historie gentager sig med venstre arm. Nu har tastaturet ødelagt mine arme så meget, at jeg ikke kan skære en skive rugbrød. Som en anden invalid starter dagen med store mængder smertestillende medicin og depressive tanker. Mister jeg mit job? Hvordan skal jeg gøre rent? Og kan jeg overhovedet fortsætte på mit studie? 

Stemmegenkaldelse

Historien udspiller sig i august 2010, og den fortsætter stadig. I dag skriver jeg med munden. Ikke med en kuglepen i munden, som jeg kan ramme tastaturet med, men derimod med stemmegenkendelse. Programmet hedder Dictus og bliver udviklet af det danske firma PDC. Det tager lidt tid at vænne sig til. Det kræver at man tysser på kæresten når man dikterer. Og man skal have lidt tålmodighed med at lære programmet at kende. Til gengæld vil programmet gerne lære dig at kende, for måden programmet virkelig bliver godt på, er ved at læse dine gamle tekster igennem og dermed lære dit ordforråd og dit sprog at kende. 

Dictus har hjulpet mig

Mine arme har det bedre. Fysioterapi, træning, akupunktur, massage, udstrækning, medicin, daglige øvelser, fiskeolie og et hav af andre ting er prøvet. Det hjælper alt sammen lidt, og har kostet mig titusindvis af kroner. Men det som virkelig har hjulpet mig er Dictus, og det kostede kun 995 kroner. Jeg kan passe mit studie, sende mails og skrive skoleopgaver. Jeg kan endda gå på nettet, åbne programmer og markere og kopiere tekst, helt uden at røre tastaturet. Og ja. Det går lidt langsommere end før, men meget hurtigere end at skulle have hjælp til alting. I dag kan jeg kun mærke mine arme lidt, men ovenstående er selvfølgelig også skrevet med munden. 

Bedste hilsner
ELS