Championship Manager og Bevægelsesapparatets Anatomi 

Jeg købte min første PC (286´er uden harddisk, meget lidt RAM, 9 MHz) vel at mærke uden mus i 1989. Det var en gåde for mig, hvorfor andre brugte en mus - og det virkede dybt underligt første gang jeg benyttede en. I 1994 købte jeg 386´er. Den var udstyret med mus og snart fik jeg fat i et spil, som har plaget mig lige siden: Championship Manager (CM). Uden at jeg skal komme nærmere ind på, hvad spillet handler om, er det korte af det lange, at man bruger musen hele tiden og skal klikke her og der og alle vegne.

Musesmerter gjort til grin

Min evindelige spilleri med CM gjorde, at min arm efterhånden blev temmelig øm - noget som jeg på indeværende tidspunkt dog på ingen måder forbandt med brugen af musen. Dengang var der ikke mange der talte om museskader. Og de som brokkede sig over musesmerter blev nærmest gjort til grin. I sommeren 1996 kom der så en ny version af CM. Derfor brugte jeg stort set hele sommeren på at spille det med det resultat, at jeg pludselig ikke kunne bevæge min pegefinger uden at det værkede voldsomt forskellige steder i min arm.

Bevægelsesapparatets anatomi

Efter opslag i Finn Boisen-Møller, "Bevægelsesapparatets anatomi" , Gyldendal, 1994, side 201, kan jeg se, at det drejer musculus extensor radialis brevis (den der bevæges oven og yderst til højre på underarmen, når man løfter pegefingeren inden man klikker på musen).

Nødvendigt med pauser

Jeg tog mig dog ikke synderligt af skaden og spillede videre i et par måneder. Men blev med tiden nødvendigt at tage pauser fra almindeligt PC arbejde og spilleri på grund af smerterne. I løbet af efteråret fortsatte skaden - ligesom koldbrand - længere opad armens muskler for til sidst at ende i skulderpartiet. Nærmere betegnet i den muskelgruppe som sidder mellem nakken og skulderen. Så vidt jeg kan se kaldes den musculus trapezis (Ibid. side 188). Ud over dette var min hånd ofte kold og næsten umulig at bevæge uden, at det gjorde voldsomt ondt. Når det var rigtigt slemt forplantede smerten sig op på højre side af halsen.

Årsagen var musen

En nedtrapning af spilleriet var åbenbart nødvendig - jeg lærte nogle udstrækningsøvelser, men det stod mig med tiden klart, at jeg ikke kunne bekæmpe smerterne uden at tage fat om årsagerne hertil nemlig musen. (Onde tunger vil vide, at det egentlige problem er min glæde ved at spille computerspil!) Det var dog først i foråret 1997, at jeg endelig fik taget mig sammen til føre noget ved sagen (altså musen). Jeg købte en forholdsvis billig trackball, som efter et par uger gjorde at smerterne i skuldre og arm fortog sig. Efter et par måneder var smerterne helt væk. Trackballen var dog ikke af en kvalitet, der er værd at skrive om. Den gik i stykker efter tre måneder. Derfor købte jeg et noget dyrere produkt, som jeg har brugt siden. Dvs. i lidt over to og et halvt år nu - og den fungerer fortsat fint. Så jeg kan kun opfordre andre til at investere i en trackball - men hold Jer fra de billige. Eneste minus jeg kan se ved at anvende den er, at man får temmelig mange slag i Quake, hvis man spiller mod andre som anvender mus :-) Fordelene er åbenbare: ingen smerter, intet irritationsmoment der forstyrrer arbejdet ved at man hele tiden fokuserer på pinen i lemmerne og mange trackballs er samtidigt indrettet til højre- og venstrehåndede, således at man kan skifte hånd under arbejdet. Sidstnævnte overvejer jeg for tiden at investere i.

Mit råd til andre må være:

  • Respekter din krops signaler i tide,
  • Skift arbejdsredskab inden det er for sent,
  • Se stort på prisen og køb kvalitet

For nylig har jeg eksperimenteret med at bruge voice control til min PC for således at aflaste min arm endnu mere. Det var dog ikke med synderligt held idet at programmet kun i 75% af tilfældene opfattede kommandoerne korrekt - forstået på den måde der simpelthen ikke skete noget. Derfor blev jeg nødt til at sige den samme ting om og om igen, hvilket resulterer i et anstrengt stemmebånd. Men jeg fortsætter mine eksperimenter med programmet og vender tilbage senere med en beretning herom. Testen af programmet kan jo højest gøre, at stemmen forsvinder, men derfor kan jeg jo godt lave indlæg i dette forum. Det havde straks været en anden sag, hvis jeg havde sat mig for at teste en eller anden tilfældig nye museversion, som i længden ville lamme mine arme og forhindre mig i at kommunikere!

 

Kilde: Lars Raae Olesen