Farlige mus er noget vrøvl!

Det der altid har undret mig i debatten om museskader er at der aldrig er nogen der kigger på selveste årsagen til museskader - Jeg mener problemet er relateret til styresystemet!

10-12 timer dagligt bag skærmen

Jeg er selvstændig industriel og grafisk designer og arbejder foran skærmen mindst 10 til 12 timer om dagen. Jeg bruger mus hele dagen (arbejder med cad og grafik programmer, som kræver et utal af klik hver dag!) og skifter i ny og næ, især når jeg laver grafisk arbejde, til digitizer. Jeg har arbejdet sådan i godt og vel 12 år og har aldrig nogensinde haft den mindste antydning af en museskade. Jeg underviser også en del på design- og arkitektskolerne og har observeret gennem tiden hvor museskader kommer fra. Problemet og fænomenet er direkte relateret til det styresystem man frivillig har kastet sig over, samt den mus man vælger at bruge.

Ergonomisk brugervenlighed

Denne såkaldte ergonomiske brugervenlighed gør ondt kun værre! Den absolut helt store synder i spillet er Microsoft Windows. Et styresystem som 90% af befolkningen glædeligt lægger krop og sundhed til hverdag. Windows har alle dage forsynet sin brugerflade med et valg mellem 2 knapper på musen til at navi-gere rundt med. Den senere tid har man (i ergonomiens navn! bevar os vel!) tilføjet et scroll hjul imellem knapperne.

Venstre museknap giver overbelastning

For at anvende Windows bruger man mest venstre museknap. Dvs. at man svagt spænder sin pegefinger til venstre mens man laver små bevægelser op og ned når man klikker. En enkelt gang i mellem skal man bruge højre museknap, og derfor holder man sin langfinger standb - let svævende hen over højre museknap. Alle Windows-brugere jeg kender benægter dette indtil de ser sidemanden nøjagtig gøre det jeg beskriver her! Nogen svæver ikke kun lidt - deres langfinger stritter direkte op i luften! Jeg laver altid et nummer ud af det på arkitektskolen, til stor underholdning for de studerende der forbløffet opdager at jeg taler sandt!

Musens hastighed er alt for høj

Det næste der går galt er at Windows standard indstilling af musens hastighed er alt for høj! At flytte sin markør på skærmen fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne beslaglægger ca. 4 cm på musemåtten. En ekstrem øvelse af finmotorik hvis skærmen er mindst 17"! For at kunne styre musen (hvor selveste finmotorikken ligger i kuglen, som faktisk ligger i håndfladen og ikke i fingerspidserne hvor finmotorik hører hjemme!) låser de alle deres håndled og albueled og klarer resten i skulderleddet.

Ergonomisk status

Så her er det ergonomiske status for en typisk Windows-bruger:

Spændinger

 • venstre spænding i pegefinger
 • baglæns spænding i langfingeren
 • låst håndled
 • låst albueled

Finmotoriske bevægelser

 • museklik med akavet spændte fingre
 • styring af mus med håndfladen i stedet for fingrene
 • styring af musbevægelser i skulderledet med låste albueled og håndled

Min handlingsplan

Når jeg selv er tvunget til at bruge Windows plejer jeg at gøre følgende:

Skifter muse-opsætning til venstre hånd. selvom jeg er højrehåndet! Det bevirker at jeg bruger min PEGEFINGER på HØJRE museknap (normalt venstre) og bruger også PEGEFINGEREN når der skal klikkes på VENSTRE museknap (normalt højre). Desuden sætter jeg hastigheden på musen så langt ned at vandringen over skærmen bruger HELE muse måtten. Hvis ikke jeg gør det tager det ca. 15 minutter før jeg kan mærke ubehag i min underarm! Selvom jeg bruger mus 15 timer om dagen......på Apple Macintosh maskiner vel at mærke! Her er heldigvis kun 1 knap... og det går ganske fint! De senere år er der mange Macintosh brugere, som har ladet sig lokke af deres Windows venner til at købe disse mus med flere knapper og scroll hjul. Det er nu desværre også som regel kun dem blandt Mac brugerne jeg ser har problemer med museskaderne!

Seriøs undersøgelse savnes

Jeg savner en seriøs undersøgelse af dem, der får disse museskader. Hvilket platform og mus bruger de? Al snak om at mus er "farlig" er noget vrøvl! Det er kun de mus jeg beskriver der er farligt. Hvis brugen af mus virkelig kunne bevirke det, de kloge hoveder påstår, var jeg for længst ud af branchen. Min højre hånd har været voldsomt skadet to gange i livet. Jeg har skåret min langfinger over under et uheld med bjergbestigning i min unge dage. Den blev syet på igen, og er i dag ca. 40% funktionsdygtig. Senerne er vokset sammen, nervebaner er ødelagt, og det yderste led fungerer ikke mere. Jeg har brækket en mellemhåndsknogle der hører til ringfingeren ind i hånden. Den havde forskubbet og drejet sig og det krævede en operation der mislykkede 2 gange og nu har vokset ringfingerens fleks-senerne sammen med huden på håndryggen samt nogle nervebaner til ringfingeren blev ødelagt under operationerne. Hvad skal vi bruge de eksisterende undersøgelser til når de kun fastslår at man arbejder så og så lang tid med mus, sidder på den og den stol, har det og det arbejdsbord, får så og så meget lys, holder så og så lang tid pause, laver den og den øvelse osv.! Det er jo komplet åndssvg og irrelevant!

 

Lav noget seriøst forskning og statistik og boycot windows og flerknaps mus i en fart!

Man burde stille disse spørgsmål til museskadede patienter:

 1. Hvilket styresystem bruger du?
 2. Hvilken mus har du?
 3.  ...?
 4.  ...?
 5. Hvor gør det ond hen?
 6. Hvad skal vi gøre ved det?


Hvis det tager mig 15 min. at kunne mærke ubehag i underarmen ved at bruge Windows, så fortæl-ler det mig nøjagtig hvad det handler om.

Længere er den ikke. :-)

Mvh.
Peter m. van Rooij
industriel og grafisk designer

    
Kilde: Peter m. van Rooij