En museskade kan blive varig, så lyt til kroppen i tide

Jeg er uddannet teknisk assistent og har arbejdet 11 år i samme firma. Da jeg i efteråret 1997 blev ramt af en museskade havde jeg ikke drømt om at det skulle være helt slut med at bruge computer. Men det er altså et faktum. Siden 1990 har jeg arbejde med computertegninger og også håndtegninger. Men i 1992 fik firmaet en stor ordre. Tidsfristen skulle overholdes, og man var fra starten kørt op i en stress-situation. Efter 3 ugers intensivt arbejde 7½ time om dagen, 4 dage om ugen, begyndte det at gøre forbandet ondt ved kravebenet og ned i overarmen, og jeg havde svært ved at få fingrene til at betjene musen.
 

Totalt pint af smerter

Jeg fortalte chefen, at jeg holdt forlænget weekend for at slappe armen helt af. Men det hjalp ikke. Da jeg startede mandag morgen var jeg totalt pint af smerte og ondt i fingrene. Så fik jeg en sygemelding på 3 uger. Da jeg startede igen fik jeg lov til at lave håndtegninger og andet forefaldende arbejde. Det gjorde jeg så i 6 uger og holdt derefter 2 ugers juleferie. I januar 1998 var det slut. Efter 2 dages arbejde ved computeren var førligheden væk fra fingrene og smerterne ved kravebenet og overarmen var tilbage. Jeg fik så endnu en sygemelding. Denne gang på 2 måneder. Da jeg havde være sygemeldt i 7 måneder meddelte jeg firmaet, at de måtte fyre mig. Hvilket de var kede af. Så gik jagten ind på at finde andet arbejde, hvilket også lykkedes. I januar 1999 startede jeg på en taxa-central. Man havde telefonen over hovedet, og skulle kun bruge tasterne, ikke mus. Men efter 3 dage måtte jeg sige op. Jeg havde simpelthen ikke kræfter til at betjene tastaturet.
 

Mange erfaringer rigere

Her i april 1999 sidder jeg herhjemme og er mange erfaringer rigere og jeg har det også noget bedre. Jeg har fået behandlinger af en fysioterapeut, en fysiurg (skulder-Jensen), en massør, en zoneterapeut og en osteopat. På det sidste har jeg prøvet en fiskeolie-kur fra Pharma-Nord (Sportskuren). Det er zoneterapien, der har virket bedst, for den sætter blodomløbet i gang, og min arm og fingrene bliver dejlig varme. Desuden er der også bedring nu, hvor jeg spiser fiskeolie.

Ikke megen hjælp fra det offentlige

Nu har jeg fået tilkendt revalidering. Jeg har søgt ind på universitetet for at læse til talepædagog. Man får ikke megen hjælp fra det offentlige. Jeg måtte selv ind i Arbejdsskadestyrelsen for at påpege hvor alvorlige konsekvenserne af min arbejdsskade har været. Det førte til at de i det mindste genoptog min sag, som de i første omgang havde afvist. Nu glæder jeg mig over at jeg får mulighed for at omskole mig.

- En museskade kan blive varig, så lyt til kroppen i tide. Det sociale system er langt fra godt nok, hvis man bliver uarbejdsdygtig. Og fleksjob er ikke retfærdigt. Jeg er ikke bitter, men er blevet meget klogere.

    
Kilde:   Charlotte, teknisk tegner