Smid alt det der ergo-crap ud og lyt til din krop!

Nu har jeg efterhånden læst alt for mange artikler omkring muse-problemer og hovedpine i forbindelse med brugen af en computer og ikke hørt en eneste forklaring på, hvordan dette problem skal løses. Det pisser mig helt og aldeles af at høre, at der endnu er lavet en undersøgelse UDEN en brugbar konklusion, andet end "vi må ha' nogen ergo-folk til at vises os vejen". Okay, hvis vi skal ha' hastighederne op på motorvejen til 150, så må vi jo indføre 5-punkt-seler i alle biler, det hjælper sikker på dødsfaldene. Hey, ergo-smartass og uvidne miljøforskere: Prøv at bruge jeres fornuft og lad være med at komme op med en løsninger på, hvordan en medarbejder kan holde smerten ud frem for at finde ud af, hvordan den kan fjernes.

En IT nørd

Mit arbejde i de sidste 9 år har været foran en computer. Jeg er en af de der "IT-nørder" der til tider har boet under mit skrivebord, så min metode på hvordan ryg-, nakke- og håndledssmerter (for ikke at glemme hovedpine) kan fjernes, kommer fra erfaring og fra at lytte til min egen krop. Når jeg ser "dem" der råber op om at de "har så ondt så ondt" og ser, at deres håndled befinder sig i en 45 graders vinkel (eller mere) enten svævende i luften pga. at de benytter en fodskammel som musemåtte, at deres tastatur stort set står i oprejst vinkel, eller også har de så meget ergonomisk udstyr liggende foran sig at det har problemer med at se deres egen skærm, kan jeg kun sige: SMID ALT DET DER ERGO-CRAP UD.

Hæv eller sænk din stol

Op på bordet med begge arme så albuerne er inde over bordet. Hæv eller sænk din stol, så du sidder afslappet, og hvis det er at ha' benende oppe på nakken, fint, så gør det, bare du sidder afslappet og skifter regelmæssigt stilling. Hvis stolen ikke kan gøre det, så gør noget med bordet (mursten kan anbefales til at hæve med). Pladser tastaturet i en afstand så du ikke skal bevæge dine arme for at skrive, men kun hænder og fingre, og skub skærmen bagved tastaturet (du må nok rykke lidt rundt på skrivebordet). Musen ud til høre (eller venstre) i samme afstand som tastaturet. Sørg for at dine håndled så vidt muligt ALTID er rette. Skærmen LIGE foran dig, hvis du bare har drejet hovet et par grader: Hovedpine eller ondt i nakken i aften. Jeg har brugt alle former for bordtyper, lige fra de dyreste motorstyret hæve-sænke-borde til de billigste spånplader fra Ikea. Og det er fuldstændig lige meget hvad du bruger.

Måske den værste fejl

En anden, men lige så slem fejl (hvis ikke den værste) blandt computerbrugere (både indkøbere og slutbrugere) er valget af skærm. Det er ligegyldigt med en pentium-$$ hvis du sidder med en old-gammel monitor som ikke har været kalibreret siden den bliv pakket ud af kassen (hvis den overhovedet blev det den gang) et eks., hvorfor er det at prisniveauet for en 17" skærm ligger fra 895 til over 10.000. Det er aldeles ikke kun fordi det er et kendt mærke, men derimod kvaliteten af indmaden. Det er ikke nogen (eller der burde ikke) være nogen forskel på om man køber ny bil eller ny skærm, komforten og udseende er afgørende, du skal jo kikke på den og bruge den hele dagen, hele året eller hele livet. Den forkerte siddestillingen er årsagen til rygsmerter, nakkesmerter og håndledssmerter. Den forkerte skærm er årsagen til hovedpinen og den dårlig nattesøvn.

Simpel test

En helt simpel test; åben et tegneprogram, hvilket som helst, bare du kan lave et stort hvidt kryds (hel til kanten af skærmen) med en streg der er én pixel tyk og på sort baggrund. Hvis den streg ikke er lige tyk over det hele, så se at få din skærm kalibreret og hjælper det ikke, ud med den. Oftest vil du se at stregen er så bluret at man kunne tro at man har lånt et par briller af styrke hinkesten. Tænk på, at det er det, som du har kikket på i årevis uden at vide at den er så miljøskadelig at den for længst skulle køres til Kommunekemi. En sidste ting, sørg for at bevæge dig jævnligt, lad være med at ha' en spand kaffe stående på dit skrivebord, gå ud i køkkenet og hent den der. Hvis du ikke drikker kaffe, så gå en lille tur på gangen og spis en gulerod, bare gør et eller andet, så du kommer væk fra stolen 2 minutter.

Stress er dog også en stor faktor, men det er jo en hel anden historie...

Ha' et fortsat godt liv

 
Kilde: Andreas Hansen